- Detta evenemang har redan ägt rum.
Sjukhusens historia – från hospital till modern specialiserad sjukvård
2022-02-20 @ 14:00 - 16:00
100 krDet moderna sjukhusets historia är kort. Serafimerlasarettet i Stockholm öppnade 1752, Härnösand fick ett hospital redan 1680.
Fram till sekelskiftet 1900 var sjukhusen mest förvaringsplatser för farliga eller smittsamma patienter, huvudsakligen befolkade av fattigt folk, infektioner härjade och dödligheten var hög.
1800-talet medförde en stark utveckling inom biologi och undersökningsteknik, vilket ledde till att kirurgiska operationer började kunna utföras någorlunda säkert. Under denna tid byggdes också flera mentalsjukhus och i Härnösand byggdes ett ”dårhus” 1818. Ett antal sanatorier byggdes i början på 1900-talet.
Efter andra världskriget blev sjukhusvårdens expansion stark. Den hälso- och sjukvård, som de flesta nu anser vara självklar, har alltså en mycket kort historia. Den är uttryck för en högt driven biomedicinsk och socialmedicinsk utveckling i kombination med ett ambitiöst välfärdssamhälle. Den kombinationen är inte orubblig. För att slå vakt om den är en inblick i sjukvårdens historia av betydelse. Den historien hör till vårt kulturarv.
Stig Andersson är pensionerad distriktsläkare från Säffle och har disputerat på en avhandling om allmänläkare och depression. Har varit ledamot i landstingets etikgrupp i Värmland och redaktör för tidskriften Allmänmedicin. Han har även skrivit en imponerande bok En kamp för livet, som skildrar sjukvårdens utveckling från medeltid till nutid. Boken kommer att finnas till försäljning i samband med föreläsningen.